onroerende zaak


onroerende zaak 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting)

zaak die vast is verbonden met een gedeelte van het aardoppervlak en niet zonder inspanningen of hoge kosten is te demonteren of te verplaatsen, zoals grond, een gebouw of een element in een gebouw dat blijvend geïnstalleerd is
Zie ook : onroerend onroerend

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een onroerende zaak…

is een zaak

      Algemene voorbeelden


      De meeste waterschappen gaan jaarlijks een bedrag tussen de vijftig en de honderd gulden per woonruimte heffen. Door de bank genomen gaan ingezetenen als groep voortaan meer dan een kwart van de totale waterschapslasten (800 miljoen) betalen. Anders gezegd, eigenaren van gebouwde en ongebouwde onroerende zaken - die vroeger alle lasten opbrachten - krijgen in één klap een lastenverlichting van ten minste 200 miljoen gulden per jaar. Dit voordeel komt voor een belangrijk deel ten goede aan boeren en andere eigenaren van landbouwgrond.

      NRC Handelsblad,

      Alle bijdragen van het rijk, ook voor de politie, het openbaar vervoer en kostbare woningbouwlocaties, komen binnen bij de stadsprovincie. Via de verdeling van dit geld kunnen problemen bij 'arme' gemeenten worden opgelost. De stadsprovincie mag zelfs meedelen in de winst die 'rijke' gemeenten behalen op grondexploitaties. Tenslotte mag zij ook belasting op onroerende zaken heffen, weliswaar alleen bij bedrijven, maar wel over het hele gebied.

      NRC Handelsblad,

      In de meeste gevallen bepaalt het toeval wie het lot zal treffen: iedereen met een belang in grond kan van de ene op de andere dag ernstig gedupeerd raken. Het vervelende is dat de kosten per saneringsgeval niet zelden de waarde van de onroerende zaak overtreffen. Onschuldige eigenaren zullen dan ook op zoek gaan naar de veroorzaker om op hem de kosten te verhalen, zullen trachten hun koopovereenkomst open te breken om de verkoper alsnog aansprakelijk te houden, of zullen naar andere wegen zoeken om hun lot te ontlopen of te verzachten.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen